Dania z makaronów według Doroty Choteckiej

Aktorka znana głównie z ról w „Ranczo” czy „Miodowe lata”. Zwolenniczka zdrowego trybu życia i dobrej kuchni. Uzależniona od makaronu, który kojarzy jej się z bezpiecznym i szczęśliwym dzieciństwem.

Jak smakowało Twoje dzieciństwo?

To temat rzeka. Temat, który przywodzi na myśl wspomnienia wywołujące uśmiech, ale i nostalgię. Smutek za czymś, co nigdy nie wróci. Trudno jest zamknąć smaki i zapachy dzieciństwa w jednym zdaniu. Jest jedno danie, które pamiętam szczególnie mocno. Są to jagody z makaronem. Lekko pocukrzone i koniecznie ze śmietaną!

Czy dania z dzieciństwa odtwarzasz  w swoim domu?

Myślę, że intuicyjnie robi to każdy z nas. Dania mojego dzieciństwa są podstawą mojego gustu kulinarnego. Myślę, że właśnie one stały się w dużej mierze bazą rodzinnych dań. To w jakimś sensie tradycja, coś co kultywujemy. Przekazujemy przepisy z pokolenia na pokolenie. Na szczęście moja córka też uwielbia jagody i makaron (śmiech).

Czy makaron, który podajesz swojej rodzinie przygotowujesz własnoręcznie?

Owszem, umiem robić makaron i bardzo lubię to robić. Co prawda, mój nie jest tak perfekcyjny jak ten, który przygotowywała moja babcia. Nigdy później nie spotkałam osoby, która potrafiłaby tak cienko pokroić makaron. Ja tego nie potrafię. Jeśli nie mam czasu, sięgam po Makaron Czaniecki. Jest bardzo dobry i najwierniej odzwierciedla ten, który pamiętam z dzieciństwa.

Jakie jest Twoje autorskie, popisowe danie z makaronem?

Tego lata straciliśmy głowę dla makaronu z kurkami i bobem. Makaron pojawia się również jako główny składnik naszego ulubionego deseru w towarzystwie lodów i owoców.

Domowy makaron z kurkami i bobem

Składniki:

  • Domowy makaron wg przepisu Czaniecki (około 110 g na osobę)
  • 300g kurek
  • 200 g masła
  • 200 g bobu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 1 pęczek pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Makaron:

  • 2,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg semoliny
  • 1200 g jaj
  • 8/10 żółtek
  • 40 g oliwy
  • 40 g soli

Przygotowanie:

Makaron: Przesiej semolinę i mąkę przez sitko i połącz z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, a następnie formułuj makaron.

Sos: Oczyść kurki, obierz z łupin i ugotuj bób. Posiekany czosnek przesmaż na łyżce masła z rozmarynem, dodaj kurki i bób. Całość podlej winem, dopraw solą, pieprzem i pietruszką do smaku. Dodaj makaron i zagęść masłem.

Makaron w kształcie ryżu, z lodami i owocami (0,5 l)

Składniki:

  • 250 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu
  • 1l mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 kora cynamonu
  • owoce sezonowe np. 0,5 kg truskawek
  • 59 g ziaren chia
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Makaron w kształcie ryżu spraż w suchym garnku i ugotuj w mleku kokosowym z dodatkiem miodu, wanilii, cynamonu i ziaren chia. Całość podawaj z lodami i owocami.