Dzieci kochają makaron. Sprawdź, czy podajesz im ten najlepszy

Dzieci kochają makaron. Dobry smak, różne kolory i ciekawe kształty sprawią, że nawet największe niejadki spróbują dania, choćby z ciekawości. Jedzenie makaronu to również świetna forma zabawy, wciąganie spaghetti będzie niezapomnianą frajdą dla każdego malucha. Warto więc wiedzieć, jaki makaron będzie dla nich najwłaściwszy.

Makaron dobrej jakości jest nie tylko zdrowy, ale też łatwy i szybki w przygotowaniu, co z pewnością doceni każda mama. Z makaronem w roli głównej, w prosty sposób można przygotować pożywne śniadanie (zupa mleczna), obiad (z sosem serowym lub pomidorowym), czy kolację (np. zapiekankę). Bez makaronu trudno sobie wyobrazić choćby pomidorową, za którą przepada większość dzieci. Dania z makaronem to także idealny sposób na przemycenie wielu składników, które samodzielnie podane na talerzu wzbudziłyby protest.

Niektóre mamy martwią się, że makaron jest „zapchajdziurą” w codziennym jadłospisie ich dzieci. Tak jednak nie jest. Makaron jest bazą do stworzenia pełnowartościowych posiłków. Najmłodszym szczególnie polecane są makarony 5 jajeczne, również ze względu na mniejszą zawartość błonnika – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Autorka bloga Kachblazejewska.pl

Marka Czaniecki oferuje ponad dwadzieścia różnych kształtów makaronu 5 jajecznego, które zachwycą każdego malucha.

Wybierając makaron z jajkami dostarczamy dzieciom pełnowartościowe białko i inne składniki odżywcze (m.in żelazo), które są niezbędne dla ich prawidłowego rozwoju. Pamiętajmy jednak, aby wybierać makarony najlepszej jakości, o dobrym smaku” wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

W skład makaronów 5 jajecznych marki Czaniecki oprócz jajek wchodzi kasza pszenna makaronowa z pszenicy miękkiej oraz semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna – jedna z najzdrowszych mąk, bogata w witaminy oraz makro- i mikroelementy. Warto podkreślić, że podczas gotowania, makarony 5 jajeczne stają się szybko miękkie i sprężyste, dokładnie takie jak te, które zagniatały nasze babcie.

Jeśli więc mamy w domu małego miłośnika makaronu, możemy podawać go nawet codziennie. Ważne jest, aby wiedzieć, który makaron wybrać, w jakiej ilości, aby zapewnić dziecku prawidłową, zbilansowaną dietę. Musi być najwyższej jakości, o dobrym, tradycyjnym smaku – dodaje Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Pamiętajmy również, że jest jeszcze przynajmniej jeden powód, dla którego powinniśmy serwować naszym dzieciom makaron. Smaki zaczynają się w dzieciństwie. To one w późniejszym życiu przywołują miłe wspomnienia z najwcześniejszych lat. Smak dobrego makaronu w takich wspomnieniach odgrywa bardzo często pierwszoplanową rolę.

Zupa mleczno-bananowa z makaronem

Składniki:

  • 2 dorodne banany
  • szklanka mleka
  • szczypta cynamonu
  • łyżka wielokwiatowego miodu
  • garść migdałów
  • Czaniecki makaron literki

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy do miękkości. Obrane banany, szklankę mleka, miód i część migdałów blendujemy na jednolity mus. Wszystkie składniki łączymy. Danie wieńczymy posiekanymi migdałami i odrobiną cynamonu. Można podawać na ciepło i na zimno.