Historia marki

Niełatwo w kilku zdaniach streścić ćwierć wieku naszej historii. I choć każda wielka opowieść składa się z małych historyjek, to jednak spróbujemy zaprezentować Wam esencję 25 lat istnienia naszej firmy. 

Kiedy Władysław Dybał wrócił do kraju po pięcioletnim kontrakcie na Węgrzech, postanowił rozpocząć produkcję popularnej w tamtych rejonach krajanki. W 1990 roku urzeczywistnił się pomysł na otwarcie zakładu produkującego makaron, którego smak przypominałby rodzinne obiady. Powstała spółka Wytwórnia Makaronu S.C. Władysław i Zbigniew Dybał.

Początkowo niemal cała rodzina pracowała przy produkcji makaronu. Nie mieliśmy tylu maszyn, więc prace w większości wykonywane były ręcznie. Spotykaliśmy się rano, a wieczorem pakowaliśmy zrobiony w ciągu dnia makaron. I tak codziennie, jest co wspominać!

W miarę jak zapotrzebowanie na nasz makaron wzrastało, trzeba było podjąć decyzje mające wpływ na zwiększenie produkcji. Zaczęliśmy zatrudniać pracowników i poważnie zastanawiać się nad powiększeniem zakładu. W 1996 roku założyliśmy drugą firmę pod nazwą Wytwórnia Makaronu Lucyna i Zbigniew Dybał z siedzibą w Bujakowie. Czas pokazał, że i to nie wystarczyło.

W 1999 roku postanowiliśmy powiększyć fabrykę w Czańcu. Wybudowaliśmy halę produkcyjną i tę, mieszczącą suszarnie komorowe do makaronu. Rok 2000 był dla nas przełomowy. Z połączenia Wytwórni Makaronu S.C. Władysław i Zbigniew Dybał oraz Wytwórni Makaronu Lucyna i Zbigniew Dybał powstały Czanieckie Makarony Sp. z o. o. z siedzibą w Czańcu.

Rok później zakończyliśmy ostatni etap rozbudowy. Wymagał on największych nakładów i obejmował dalsze hale produkcyjne, magazyny surowców, pomieszczenia socjalne i biura. Do 2003 roku prowadziliśmy prace nad własnym laboratorium, które dziś pozwala nam na dokładne kontrolowanie każdej partii produktów, nim trafi na Wasze stoły. Dzięki dotacji z Unii Europejskiej – Linia PHARE 2000 – został zakupiony niezbędny sprzęt oraz urządzenia służące do wykonywania badań. W tym samym roku uruchomiliśmy także magazyn wysokiego składowania.

2006 rok to czas kolejnej modernizacji zakładu, wybudowania nowej hali produkcyjnej oraz rozwoju nowoczesnego laboratorium.  Znów zwiększyliśmy produkcję i stworzyliśmy nowe miejsca pracy!

Jako pierwsi wprowadziliśmy na rynek makaron z wysoką zawartością błonnika owsianego, który powstał we współpracy naszych technologów żywności z naukowcami ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uzyskaliśmy certyfikat, uprawniający do wytwarzania produktów z wysoką zawartością błonnika, a sposób wytwarzania makaronu i sam makaron zostały opatentowane. Poddaliśmy się audytowi, przeprowadzonemu przez BRC Global Standarts czyli British Retailer Consortium. To międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, który określa szereg wymagań, jakie powinna spełnić firma, by zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów. Spełniamy zarówno wymagania IFS Food na poziomie wyższym, jak i Global Standart for Food Safety.

25 lat minęło, nim zdążyliśmy się obejrzeć. W naszej ofercie pojawiło się niemal 40 rodzajów makaronów, których smak docenili również mieszkańcy USA, Anglii oraz Irlandii, do których eksportujemy nasze produkty. Poszerzyliśmy swój zasięg off-line o wymiar on-line, dzięki uruchomieniu sklepu internetowego: sklep.makaron.pl. Złapaliśmy w garść przepisy na dania makaronowe, które prezentujemy razem z Moniką Mrozowską na kulinarno-podróżniczym blogu WszechSmaki.pl. Zorganizowaliśmy Festiwal WszechSmaki i wydaliśmy książkę kucharską, ale…

Nic bez Was, bo to dzięki Wam tworzymy historię.