Kamila Szczawińska, Zosia Ślotała i Artur Chamski przygotowują się do Świąt

Wy też możecie wypróbować wigilijne przepisy z makaronem w roli głównej.

W tym roku postanowiliśmy przywołać magię świąt Bożego Narodzenia już w październiku i zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne. Pojawili się na nich Zosia Ślotała, Kamila Szczawińska oraz Artur Chamski. Pod czujnym okiem prowadzącej spotkanie Anny Klajmon – uczestniczki 5 edycji TOP CHEF Polska, gwiazdy w towarzystwie dziennikarzy, nauczyły się jak przygotować wigilijne dania z makaronem, łącząc tradycję z nowoczesnością.

Przepisy kulinarne

Poniżej przepisy, które podbiły serca Kamili Szczawińskiej, Zosi Ślotały i Artura Chamskiego.

Zupa grzybowa z łazankami

  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
  • zielona pietruszka
  • śmietana 30% (250 ml)
  • Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
  • 2 ziemniaki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • odrobina xantany

Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.

Karp w maku z Pappardelle grzybowym

  • 2 filety ze świeżego karpia
  • 0,2 kg mak mielonego maku
  • 2 jajka
  • Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
  • pietruszka zielona
  • 0,3 kg borowików
  • śmietanka 30% (0,2 l)
  • 2 łyżki mąka
  • masło klarowane
  • 3 sztuki jarmużu
  • szklanka oleju
  • 1 cebula

Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.