Makaron królem zimowej kuchni

Zima to idealna pora na eksperymenty w kuchni. To właśnie wtedy najlepiej smakują pyszne, rozgrzewające dania. Zimowe przepisy powinny być przygotowane na bazie składników, które nie są tuczące, dodają energii a także poprawiają nastrój. Makaron świetnie się do tego nadaje!

Zimową porą, kiedy nasz organizm jest wyziębiony, zaleca się spożywanie ciepłych posiłków. W przeciwnym razie, będzie domagał się dodatkowych pokładow tłuszczu. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany, dzięki którym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z pełną mocą. Makaron jest bogatym źródłem skrobii więc nasyci nas na wiele godzin. Dzięki temu nie będziemy podjadać i łatwiej nam będzie zimą dbać o sylwetkę. Nie bez znaczenia jest fakt, że makaron zawiera tryptofan, dzięki któremu w mózgu wytwarza się serotonina. Jedząc makaron zimową porą, gwarantujemy sobie również dobry nastrój.

ZIMOWE MINESTRONE Z MAKARONEM

  • oliwa
  • kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
  • 2 pokrojone w krążki marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 nieduży por
  • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
  • pół młodej cukinii pokrojonej w plasterki
  • puszka fasolki czerwonej lub białej
  • niepełna szklanka Makaronu Czaniecki 5-jajecznego Muszelka
  • natka pietruszki
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
  • starty parmezan

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

MAKARON Z ZIMOWYMI WARZYWAMI

  • 200 g Makaronu Czaniecki Rurka ukośna z błonnikiem owsianym
  • 2 cykorie
  • pół pora
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz

Warzywa umyć, cykorię pokroić na duże kawałki, pora w plasterki. Zagotować wodę na makaron. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pory, po chwili dodać cykorię, usmażyć na półtwardo, mieszając. Ugotować spaghetti w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić. Obłożyć warzywami, posypać grubo zmielonym pieprzem i parmezanem.

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-IMBIROWYM

  • 250 g Makaronu Czaniecki Kokardka
  • 2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
  • dojrzałe awokado
  • 3 łyżki octu winnego
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka świeżego imbiru – obranego i drobno posiekanego
  • ząbek czosnku – posiekany lub zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj. Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje). Makaron polej sosem i wymieszaj. Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych.