Makaron może być fit! Sprawdź, jak to zrobić w 5 krokach!

W odpowiednio zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla dań z makaronem. Dobrze przygotowane są źródłem cennych składników odżywczych. Zawczasu dają też uczucie sytości. Rozsądne odżywianie z makaronem w menu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad przyrządzania takich potraw. Sprawdź 5 porad, dzięki którym przygotujesz fit makaron!

1. Zawsze al dente

Makaron ugotowany na półtwardo zachowuje gro cennych składników odżywczych. Ale to nie wszystko! Makaron przygotowany al dente jest dłużej trawiony przez nasz organizm, co oznacza uczucie sytości na dłużej. Dzieje się tak ponieważ zawarte w makaronie węglowodany uwalniane są powoli i sprawiają, że poziom cukru we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie.

2. Przede wszystkim pełnoziarniste i z błonnikiem

Do przygotowania ulubionych dań najlepiej wybierać makarony pełnoziarniste lub z błonnikiem owsianym. Dlaczego m.in. błonnik? Bo korzystnie wpływa na cały nasz organizm, chociażby obniżając poziom cholesterolu. Wybrane makarony (np. makarony marki Czaniecki z błonnikiem owsianym) stanowią więc idealne źródło błonnika dającego uczucie sytości na dłużej. Każdy, kto planuje zadbać o formę, powinien ich spróbować!

3. Bez tłustych sosów

Makaron sam w sobie wcale nie jest kaloryczny. Problem tkwi w dodatkach! Zamiast oblewania rurek, świderków czy tagliatelle tłustym sosem np. na bazie śmietany, warto zastanowić się nad lekkimi, sezonowymi warzywami.

4. Zadbaj o dodatki

Skoro już mowa o dodatkach, makaron będzie tym zdrowszy, im zdrowsze składniki do niego dodamy. Obecnie panuje moda na tzw. superfoods. Na pewno będą one pysznym uzupełnieniem dania. Do makaronu dodać można dość egzotycznie brzmiące jagody goji czy nasiona chia. Jeśli ktoś nie przepada za nieco osobliwymi smakami, również wśród polskich produktów znajdzie coś dla siebie. Do makaronu świetnie nadadzą się orzechy włoskie, szpinak, czy szczaw. Możliwości i smaków jest wiele!

5. Niekoniecznie z serem

Choć włosi wcale nie tak często dodają do makaronu ser, my bardzo upodobaliśmy sobie ten rytuał. Niestety, żółty ser – często tłusty, z dodatkiem sztucznych barwników nie znajdzie swojego miejsca na talerzu obok makaronu przygotowanego wg zasady „fit”.

Przepis na FIT makaronem z nasionami chia

Danie szybkie, lekkie, bogate w witaminy, które można przyrządzić na śniadanie, podwieczorek albo jako deser.

Składniki:

  • Czaniecki makaron Świderek z błonnikiem owsianym
  • ½ litra mleka kokosowego
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki nasion chia
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki żurawiny
  • garść malin
  • garść orzechów laskowych
  • 1 pomarańcza
  • gałązka mięty

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
  2. Pokrój śliwki w niewielką kostkę.
  3. Podgrzej na niewielkim ogniu mleko kokosowe. Po kolei dosypuj mak, śliwki, nasiona chia i żurawinę. Wszystko od czasu do czasu mieszaj.
  4. W międzyczasie w miseczce rozgnieć widelcem maliny (można też zmiksować je blenderem).
  5. Odcedź świderki i wymieszaj je z powstałym sosem.
  6. Na koniec do powstałej masy dodaj pomarańcze, orzechy laskowe i kilka listków mięty. Całość wymieszaj. Podawaj z kleksem musu malinowego.

Pyszny makaron z superfoods jest już gotowy. Smacznego!