O nas

Zapach mącznego ciasta, schnącego na piecu kaflowym pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Domowy makaron towarzyszył nam na niedzielnych i świątecznych obiadach i już zawsze kojarzył się nam będzie z rodzinną atmosferą i czasem spędzanym przy wspólnym stole.

W 1990 roku, kiedy pierwsza prywatna stacja radiowa – RMF FM zaczęła nadawać swoje audycje, a Lech Wałęsa został zaprzysiężony na prezydenta Polski, my również postanowiliśmy zrobić coś ważnego. Ważnego dla nas. Założyliśmy naszą firmę.

Poetycko moglibyśmy powiedzieć, że zrobiliśmy to, aby ocalić od zapomnienia tamte smaki i wspomnienia. Bo domowy makaron, to po prostu poezja. Bardziej jednak zależało nam na podzieleniu się nim ze wszystkimi, którzy doceniają produkty zrobione od serca.

Ćwierć wieku minęło jak jeden dzień. Z czasem, również dzięki wielu podróżom, nasz dom zaczęły wypełniać zapachy orientalnych przypraw i potraw z różnych zakątków świata. Odkryliśmy, że gotowanie i zwiedzanie świata, to nasze dwie pasje, którymi musimy się z Wami podzielić.

Tradycja oraz rodzinna atmosfera to najważniejsze wartości naszej firmy. Inwestujemy w nie już od 3 pokoleń i śmiało możemy stwierdzić, że to dzięki nim zbudowaliśmy stabilną i rozwojową firmę.

BOGATA OFERTA, NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Jesteśmy wiodącym producentem makaronów w Polsce oraz ich eksporterem do USA, Anglii i Irlandii. Oferujemy makarony pełnoziarniste, tłoczone, walcowane, gniazdka,  makarony „kolorowe” z dodatkiem szpinaku i pomidora oraz bezjajeczny makaron amber durum (w składzie 100% semoliny).

Do produkcji makaronu używamy kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. O jakość wyrobu dba laboratorium zakładowe, które funkcjonuje już od 12 lat. Nasi specjaliści badają m.in. cechy mikrobiologiczne (bakterie) oraz fizykochemiczne (tłuszcz, wilgotność) gotowych wyrobów i półproduktów, wykorzystywanych do produkcji makaronów.

Działamy w oparciu o międzynarodowe standardy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Podczas produkcji oraz magazynowania nasi pracownicy stosują się do zasady FIFO, czyli First-In-First-Out – pierwszy na wejściu, pierwszy na wyjściu. Pozwala to na dostarczenie do klienta produktu z długa datą przydatności, wyprodukowanego ze świeżych półproduktów. Dodatkowo, każdy produkt przechodzi przez detektor, wykrywający metal, który eliminuje zagrożenie związane z metalicznymi zanieczyszczeniami.

Jako pierwsi wprowadziliśmy na rynek makaron z wysoką zawartością błonnika owsianego, który powstał we współpracy naszych technologów żywności z naukowcami ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uzyskaliśmy certyfikat, uprawniający do wytwarzania produktów z wysoką zawartością błonnika, a sposób produkcji tegoż makaronu i sam makaron zostały opatentowane. Poddaliśmy się audytowi, przeprowadzonemu przez BRC Global Standarts czyli British Retailer Consortium. To międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, który określa szereg wymagań, jakie powinna spełnić firma, by zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów. Spełniamy zarówno wymagania IFS Food na poziomie wyższym, jak i Global Standartd for Food Safety.

Więcej informacji znajdziecie w zakładce HISTORIA.