Wigilijne dania z makaronem w roli głównej

Jeśli w tym roku masz ochotę na odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się przepisy łączące tradycję z nowoczesnością przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF Polska. Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia ani zupy grzybowej. Sprawdź, jak będą smakować w zupełnie nowych odsłonach!

Sałatka ze śledzia z makaronem z błonnikiem

Przepis na 5 porcji

  • 5 filetów świeżego śledzia
  • Czaniecki Makaron z Błonnikiem Owsianym (0,3 kg)
  • 2 żółte buraki
  • 3 czerwone buraki
  • 3 łyżki pestki dyni
  • pół pęczka świeżego kopru
  • oliwa z pestek dyni
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • przyprawy korzenne

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Buraki zawinięte w folię pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni.

Filety ze śledzia solimy, następnie lekko posypujemy przyprawą korzenną i obsmażamy na patelni, na małej ilości tłuszczu.

Pestki z dyni prażymy na patelni na złoty kolor. Buraki czerwone kroimy w nierówne kawałki, a żółtego buraka w cienkie plasterki. Makaron, czerwonego buraka oraz pestki mieszamy z oliwą dyniową i posiekanym koprem, następnie wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy filet ze śledzia i plasterki żółtego buraka. Całość posypujemy posiekanymi pestkami dyni.

Zupa grzybowa z łazankami

  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • zielona pietruszka
  • śmietana 30% (250 ml)
  • Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
  • 2 ziemniaki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • odrobina xantany

Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.

Karp w maku z Pappardelle grzybowym

  • 2 filety ze świeżego karpia
  • 0,2 kg mak mielonego maku
  • 2 jajka
  • Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
  • pietruszka zielona
  • 0,3 kg borowików
  • śmietanka 30% (0,2 l)
  • 2 łyżki mąka
  • masło klarowane
  • 3 sztuki jarmużu
  • szklanka oleju
  • 1 cebula

Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.

Makówki z lodami cynamonowymi

  • śmietanka 30% (0,5 l)
  • śmietanka 36% (0,5 l)
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 0,5 kg mielonego maku
  • 1 l mleka
  • cukier do smaku
  • orzechy, migdały, rodzynki
  • miód
  • kostka masła
  • Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
  • cynamon

Śmietankę 30% zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy żółtka wymieszane z cukrem i lekko podgrzewamy do około 85 stopni. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy sos angielski, cynamon i mrozimy. Masło, miód, bakalie oraz mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy mak i znów zagotowujemy. Przelewamy do miski przekładając makaronem. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodami.